torstai 9. toukokuuta 2013

Valokuvasarja "Kevättä ilmassa"

Valokuvasarjaa pohtiessamme päädyimme aika yksimielisesti ajatukseen, että valokuville täytyy olla joku yhdistävä tekijä. Päätimme, että yläotsikko kaikille kuville olisi ajankohdan mukaisesti kevät. Ottamistamme valokuvista valikoitui alla oleva valokuvasarja "Kevättä ilmassa".


Objektiivinen

Objektiivinen - Viivi: Kevät tulee kohisten
























Kuva on otettu Savonlinnan Pikku Kakkosen puiston rannalta järvelle päin. Kuvasta on nähtävissä, että kevät tulee ripeään: Laivat ovat ankkuroituneet laituriin, järvi on sula ja lämpimän sininen. Samalla joku uittaa laiturilla varpaitaan vedessä. Viesti kesän tulosta on ilmeinen: lämpimät kevätpäivät ovat saapuneet vieden jäät ja lumen mennessään. Kuvassa on vain vikana se, että horisontti on vinossa, johtuen kameran suuntaviivojen ja kuvaajan vinoudesta. Heitto ei kuitenkaan ole häiritsevän suuri.


Valo ja varjo 

Valo ja varjo - Viivi: Auringonsäteet luovat varjoja kallion epätasaiseen pintaan

Kuva valittiin edustamaan valoa ja varjoa (kuvaustavan valintaa) paristakin syystä. Koska kuva on hieman ylivalottunut, siinä näkyy, kuinka auringonsäteet lankeavat kuvan oikeasta reunasta heittäen varjon kallion epätasaisuuksiin. Tämän vuoksi siitä tulee konkreettisesti ilmi, kuinka valo ja varjo kulkevat käsi kädessä.  Kallio ei ole mistään kohtaan tasainen, jolloin se on kauttaaltaan pientä valon ja varjon leikkiä. Tämä taas luo pintaan elävyyttä ja tekstuuria.

Näkemyksellinen - tulkitseva
Näkemyksellinen/tulkitseva - Anna-Liina

Tämä kevättöihin valmistuva traktori on saanut keulaansa koristukseksi kaksi rusettia. Kuva ei ole lavastettu, vaan löysin sen tällaisena heinäladon edestä. Kuvaa voi tulkita monella tapaa. Onko maanviljelijä hellyyspuuskassaan halunnut koristaa muuten aika karun näköisen työkoneen ruseteilla vai onko kenties kyseessä feministimaanviljelijä, joka haluaa ajaa "tyttötraktorilla"? Jokainen voi tehdä oma tulkintansa.

Näkökulma

Näkökulma - Anna-Liina

Hiekkalaatikolta löytyneen pienen pienen kasvin alun näkökulmasta maailma näyttää melko erilaiselta. Selviytymismahdollisuudet ovat melko heikot kasvuolosuhteiden ollessa todella haastavat.

Hetken valinta

                                            Hetken valinta - Jannika: Kissan ja oravan kohtaaminen kotipihalla.


Intensiivisiä katseita vaihdetaan puolin ja toisin, kun orava huomaa saalistajan saapuneen hänen ruokailupaikalleen. Yläkuvakulmaa käyttämällä kuvassa ilmenee jännitettä, pelkoa ja intoa, joka voidaan aistia vain tässä hetkessä. Kuvasta voidaan myös huomata kevään merkkejä. Leuto, aurinkoinen kevätpäivä on tuonut turkin väriä vaihtavan oravan nauttimaan päivittäistä ateriaansa pihapiiriin. Kissallakaan ei ole kiire sisälle lämmittelemään, vaan lämmittävät auringonsäteet mahdollistavat pitkän ja hartaasti odotetun saalistamisen.


                             Luonnosta- löydetty

                 Luonnosta- löydetty - Jannika: Kristallinkirkas kevään merkki.

Keväisen auringonpaisteen kirkastama jääpuikko roikkuu katon reunalla. Lähikuvana alakulmasta otettu kuva on erittäin yksinkertainen, mutta pitää sisällään kevään varmat merkit: Kirkkaan auringonpaisteen ja sulavan jääpuikon.

Lavastettu kuva

Lavastettu - Viivi: Malja keväälle

Kuvaa varten on ruukussa kasvava muratti tuotu ulos jo vihertävälle nurmelle viinilasin kaveriksi. Aurinko heijastaa hienosti viinin punaisuutta lasin reunalle. Etualalla olevat lehdet tuovat tuntua, että kuva olisi otettu hieman "salaa" viininmaistelujen ja päivänpaistattelun lomassa. Kuvaan on haluttu tuoda tuntu kevään tuomasta ilosta ja lämpimän ulkoilman nautiskelusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti